Światowy Dzień Niedźwiedzia Polarnego

DZIŚ – 27 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Niedźwiedzia Polarnego. Niedźwiedzie polarne to największe obecnie żyjące niedźwiedzie na świecie. Zamieszkują Arktykę, Grenlandię oraz Azję i Amerykę Północną.  Nazwa trudna stąd częste pomyłki maluchów, które w ZOO wykrzykują „Mamo, mamo zobacz! Misio Pucharny” …puchu owszem ma on trochę…. jego futro jest bardzo, a wyjątkowo  długie włosy zapewniają mu ciepło jako, że żyje tam gdzie zimno, lód i mróz ☺.

Im niedźwiedź starszy tym bardziej żółte ma futro…a jeśli żyje w niewłaściwych warunkach jego futro przybiera kolor bladozielony…wiąże się to z rozwojem bakterii i glonów na futrze w cieplejszych temperaturach…Prawdziwą ciekawostką jest to, że niedźwiedzie polarne mają pod futrem czarną skórę – pomaga im to w nagrzaniu ciała ponieważ zbiera promienie słoneczne.

Komentarze są wyłączone.

Facebook